Astrološki pregled nedjelje, I dio (25. maj – 27. maj)

Tranzitni Mjesec u ponedjeljak, 25.maja, ulazi u znak svog sjedišta- znak Raka, kada počinjemo da se bavimo porodičnim pitanjima, generalno članovima porodice i pitanjima doma i porodičnog nasljeđa i nekretnina. Kada je tranzitni Mjesec u Raku, onda sjećanja počinju da okupiraju našu pažnju, promjene raspoloženja su prisutne, variramo od radosti do sjete i zadržavamo se na tom raspoloženju, jer nas nešto uporno vraća u prošlost. Mjesec u Raku je kardinalni, vodeni Mjesec, najprije zadužen za intimu, povlačenje tamo gdje se osjećamo najsigurnije, pa vrlo vjerovatno negdje od ranog jutra imamo potrebu da ostanemo kući, ili da makar posjetimo ona mjesta na kojima se osjećamo sigurno. Izražen je strah od nepoznatog, regresiramo ponašanje tako što bježimo u periode kad je majka brinula o nama, i vjerovatno nas je neko samo mrkim pogledom ili nemarnošću povrijedio i učinio da ostatak dana provedemo u tišini, ćutiljivi i uvučeni u svoju ,,školjku”. Ulaskom u znak Raka, Mjesec gradi konjunkciju sa Rahuom (Sjevernim Mjesečevim Čvorom), i od ranog jutra razbijamo glavu oko pitanja koja nas gađaju zapravo u stomak. Okupirani smo, i imamo utisak da situacija nema rješenje, ili da ono najgore tek slijedi. Ovo se može dešavati na polju porodice, ali i na poljima gdje imamo dojam ,,druge kuće”, osim one matične u kojoj smo rođeni. Prije nego je napustio znak Blizanaca, Mjesec je gradio kvadrat sa tranzitnim Neptunom i inkonjunkciju sa tranzitnim Plutonom, pa već od večernjih sati loš osjećaj ,,u stomaku” nas je pratio, nekog je i naglo probudio iz sna, ili smo imali intenzivne snove, pomalo proročke prirode, ali neprijatne. Koliko smo prethodnog dana, usljed stelijuma planeta u Blizancima imali komunikativan i socijalan dan, toliko naredna dva i po dana možemo očekivati povlačenje i generalno osjećaj da nas interakcija sa drugim ljudima umara. Trigon tranzitnog Mjeseca u Raku i tranzitnog Marsa u Ribama je emocija koja ima potrebu da se ispolji u svom nejasnom obliku, konfuzija je pristuna, kao i potreba da razbistrimo osjećanja i misli, što nam teže ide, zato se ne treba natezati, potrebno je provesti ostatak dana u miru, bez naglih akcija i generalno analize. Danas se na nebu formira egzaktan aspekt sekstila između tranzitnog Marsa u Ribama i tranzitnog Urana u Biku, te sekstil tranzitnog Mjeseca sa Uranom, što je sigurno donijelo iznenađenje i neočekivanu vijest ili događaj zbog čega smo morali naglo da se probudimo ili makar malo stresnije doživimo stvari. Sekstil je aspekt prevazilaženja prepreka, pa u vodenom i zemljanom znaku ukazuje na akciju usmjerenu na iznutra, dobar dan za djelovanje koje nije baš vidljivo, a može se ticati i kreativnog razmišljanja i akcije u tom pravcu. Ovo je takođe lijep aspekt za prijateljsku akciju i organizaciju na tom polju, druženje i razmjenu energije na tom nivou.

U utorak, 26. maja, tranzitni Mjesec će graditi trigon sa tranzitnim Neptunom u Ribama, pa ako ste na bilo koji način zapostavili bilo kakvu akciju kreativne prirode i stvaralaštva, onda je najbolji način da se ,,troši” ovaj aspekt upravo bavljenjem umjetnošću. Sa druge strane, donosi i nejasnoću u pogledu situacije, ukoliko pokušavamo da rezonujemo umom i intelektom generalno, jer ovo je dan kada sve počiva isključivo na ,,osjećaju”, intuiciji i unutrašnjim aspektima. Trigon Mjeseca i Neptuna može donijeti i raspoloženje u pretjerivanju, pa nam se možda i ,,otme” koja kafa više, ili cigareta, lagano padamo u zanos, i usljed ovog aspekta noć može biti takođe intenzivna, uz izrazito prisutne emocije, i priče o tome kako smo možda nekad zbog nekoga podnijeli žrtvu, vodeći se isključivo emocijama. Mjesec ulazi u aplikacioni aspekt opozicije prema tranzitnom Jupoiteru i Plutonu u Jarcu, koji su u retrogradnom hodu, i ovo obećava bavljenje starim problemima ,,iz kuće” koje su započete možda još i davne 2007.godine, a onda se i naglo aktivirale od decembra 2019. godine. Ovo je pogodno vrijeme da se polako pripremamo za retrogradno ljeto, koje će nas tjerati da se bavimo nezavršenim stvarima, ako smo čekali na poziciju, možda je upravo sada dobijemo, sudski postupak oko nekretnine ili nasljeđa sada može da se opet aktivira, a sve počinje upravo pričom o tome, sa utiskom da nam nije jasno zašto smo je uopšte i zapuštali.

Tranzitni Mjesec će se u srijedu, 27. maja, naći na fiksnoj zvijezdi Prokion, koja daje protežiranje i zaštitu moćnih ljudi, a u egzaktnoj opoziciji sa tranzitnim Saturnom i Plutonom u Jarcu donijeće odmjeravanje snaga, rušilačku prirodu koja prijeti prekidu odnosa, najprije unutar bliskih krugova i intimnih odnosa. Pored toga, moguće je i otvaranje upravo starih tema, jurenje za osobama koje su nam daleko, bavljenje generalno starim ranama, najprije u emotivnim odnosima. Venera je u aplikacionom aspektu kvadrata prema tranzitnom Neptunu u znaku Riba, rastu prevare u emotivnim odnosima, podvale, gubitak novca, lažna obećanja, ,,slučajne” novčane transakcije koje zalutaju na naš račun. U narednom periodu ne treba ozbiljno uzimati u obzir emotivna obećanja, jer ista neće biti ispunjena, ne zato što je neko lažov, već zatoš to će emotivni zanos da prođe, a čini nam se da je ovo što se sad dešava ono pravo. Neko iz prošlosti vas je ,,slučajno” pozvao ili je pogriješio broj, ali se kontakt nastavlja, samo treba imati na umu da od ovih odnosa neće biti puno uspjeha niti konkretizacije.

Leave a Reply