Astrološki pregled sedmice, I dio (20. april – 22. april)

U jutarnjim časovima, u ponedjeljak, tranzitni Mjesec mijenja znak i prelazi u znak Ovna, kada možemo očekivati naglo buđenje, nalet energije i potrebu za inicijativom i početkom. Mjesec u Ovnu se najbolje osjeća kada je u pokretu i akciji, pa zato već u ponedjeljak netrpeljivost povodom situacije u kojoj se nalazimo može uzeti maha, i generalno osjećaj nestrpljena, budući da će se Mjesec pridružiti Merkuru u istom znaku. Mjesec u Ovnu je impuls koji teško možemo da sakrijemo, a dispozitor Mjeseca je Mars u Vodoliji, sa kojim će Mjesec po ulasku u znak Ovna graditi sekstil i samim tim podržati naše ideje i prevazilaženje potrebe za povlačenjem i izraženim senzibilitetom od prethodna dva dana. Ulaskom u znak Ovna, Mjesec će graditi kvadrat sa Sjevernim Mjesečevim Čvorom na 2° Raka, i unijeti preoptrećenost članovima porodice, pitanjima nekretnina i doma. Sunce je ušlo u znak Bika, fiksni, zemljani znak, pa je sada ideje i početak koji je donijelo Sunce u Ovnu, potrebno dalje realizovati i baviti se materijalizacijom planova i ciljeva. Sunce u Biku je čist hedonizam, tjelesno uživanje, Venera se nalazi u sjedištu u znaku Bika, pa je ovo čulni znak, u kojem se svaki doživljaj gradi na osnovu taktilnosti. Kada je Sunce u Biku, na površinu izbijaju pitanja finansija, užitka, prehrane, zaljubljivanja, udvaranja, samopouzdanja. Sunce u Biku je i sredina proljeća, i za period vladavine Sunca u Biku se vezuje i paganski praznik Beltane, koji se slavi 01.maja, a koji simbolički predstavlja spajanje Velike Boginje i Velikog Boga, odnosno poljubac Sunca i Mjeseca i dan kada se bilježi rađanje vatre, plodnosti, ljubavi. Tradicionalno, u noći između 30.04/01.05, pali se vatra, koja simbolizuje povratak Sunca, i obnova zrelosti. Radi proslave ovog paganskog praznika, prave se razni biljni i zobeni kolači, ali i orašasto voće je sasvim dovoljno, kao i med, kao obavezan sastojak svetkovine. Beltane odaje počast životu. Predstavlja vrhunac proljeća. Zemljine energije su najjače i najaktivnije. Cijeli život puni moćnom plodnošću i u ovom trenutku Točka godine potencijal postaje začeće. Prvog maja seksualnost života i zemlje su na vrhuncu. Centralna tema je bogata plodnost na svim nivoima. Boginja je dostigla svoj vrhunac. Ona je manifestacija rasta i obnove. Kralj mladog hrasta, kao Zeleni čovek, zaljubio se u nju i osvojio joj ruku. Zajedno majska kraljica i majski kralj su simboli Svetog braka zajednice Zemlje i Neba, a ovu su uniju ljudi vjekovima ponovo oživljavali. Riječ je o seksualnosti i senzualnosti, strasti, vitalnosti i radosti. Sjajan trenutak u Točku godine za sprovođenje ideja, nade i snova u djelo.

U utorak, 22.aprila, Mjesec gradi konjunkciju sa tranzitnim Merkurom u Ovnu, što ovaj dan čini idealnim za sprovođenje svih ideja u konkretnu realizaciju i razgovore, brzinu misli i riječi, akciju koja može dovesti do uspjeha, sve podržano sekstilom sa Marsom u Vodoliji. Možda je baš danas i preporučljivo djelovati stihijski, impulsivno, bez puno planiranja i postavljanja unaprijed planova. Ovo je aspekt koji može najaviti dobre vijesti, u zavisnosti od toga gdje vam se nalazi znak Ovna u natalnoj karti. Takođe, još jedan od pozitivnih aspekata koje će Mjesec graditi je sekstil sa Venerom u Blizancima, koji se održava kroz pojačanu komunikaciju sa okolinom, brze poruke i razgovori koji ne traju dugo, ali ih je više, prelistavanje poruka, ali s obzirom da se Venera ne osjeća dobro u znaku Ovna, te da je i sama peregrina u Blizancima, ovaj aspekt može dovesti i do prosipanja riječi i priče, koja ima izgled da se konkretizuje, ali nam nešto drugo vrlo brzo oduzme pažnju, zbog čega odustajemo i prelazimo na sljedeću temu, odnosno interesovanje, zbog čega druga strana može imati utisak nedorečenosti. Sunce aplicira konjunkcijom tranzitnom Uranu u Biku, što najavljuje naglu promjenu svijesti o postojećim i aktuelnim temama finansija, bankarstva, fiksna, zemljana energija Bika može prouzrokovati teško prilagođavanja na nove izazove u navedenim oblastima, ali najavljuje neizbježnu promjenu.

U srijedu, 22.aprila, Mjesec ulazi u kvadrat sa tranzitnim Jupiterom i Plutonom u Jarcu, i ovo može označavati zalet koji je iznenada zaustavljen nečijom represijom, pridikom i kritikom, zbog čega smo prinuđeni da se zaustavimo. U ovakim aspektima, nisu preporučljiva ulaganja, moguć je trošak, danas i nije preporučjivo kupovati, jer se može desiti da ishitreno i nepromišljeno potrošimo novac za nešto što nam nije potrebno. Potreba da se odupremo tuđoj kontroli je izražena, kao i osjećaj da stvari eskaliraju u naletu bijesa i akumuliranom strahu koji pokušavamo da sakrijemo kroz agresivnije djelovanje.

Srećno!

Leave a Reply