Astroprofil: Bil Klinton- Astrološki osvrt na biografiju (diplomski rad na prvoj godini ,,Škole astrologije JLG 27”)
President William J. Clinton
  1. BIOGRAFIJA
  1. Rano djetinjstvo

William Jefferson Clinton, poznatiji kao Bill Clinton, rođen je 19. Avgusta 1946. u Hopeu, Arkansasu, malom gradiću sa oko 8.000 stanovnika. Njegov otac, William Jefferson Blythe, umro je u prometnoj nesreći tri mjeseca prije nego što se Clinton rodio, ostavljajući ga da se brine o svojoj majci Virginia Cassidy Blythe.  

Da bi osigurala svog sina, Virginia se preselila u New Orleans, Louisiana, kako bi proučavala anesteziologiju, dok je Clinton ostao sa svojim djedom i babom, Eldridgeom i Edithom Cassidvjem. Različiti na mnoge načine – Eldridge je bio lak a Edith disciplinovana –   ulagali su najprije u važnost dobrog obrazovanja. “Moji djed i baka imali su mnogo veze s mojim ranim angažmanom učenja”, rekao je Clinton kasnije. “Učili su me da pišem i čitam. Čitao sam knjige kad sam imao 3 godine.”

Clintonova majka se 1950. vratila u Arkansas sa diplomom medicinske sestre. Kasnije te godine udala se prodavačem automobila Roger Clinton, koji je uskoro preselio porodicu natrag u svoj rodni grad Hot Springs, Arkansas. Iako ni njegovi roditelji ni djedovi i bake nisu bili vjernici, Clinton je postao posvećen hrišćanin od vrlo mladog doba. U nedjelju ujutro, budio bi se, obukao svoje najbolje odijelo i odšetao u Park Place Baptističku crkvu da prisustvuje samim misama.

Tokom svog djetinjstva, Clintona je sve više remetilo pijenje njegovog očuha i zlostavljanje majke i mlađeg polubrata. Sa navršenih 14 godina, bio je jako visok, Clinton je napokon donio odluku. Rekao je očuhu: “Ako ih želiš, moraćeš proći preko mene mrtvog.” Zlostavljanje je prestalo, ali pijenje se nastavilo, a napetost je i dalje ostala kod kuće čak i nakon razvoda i naknadnog pomirenja Rogera i Virginije 1962. godine.

Clinton je pohađao srednju školu Hot Springs, odvojenu školu za bijelce, gdje je bio odličan učenik i saksofonist za školski sastav. Direktor Hot Springs High, Johnnie Mae Mackey, ukazivao je posebnu pažnju na studente posvećene javnoj službi, a razvio je snažnu vezu s pametnim i politički sklonim Clintonom.

Krajem proljeća 1963. Clinton je pohađao Boys State, program američke legije namijenjen upoznavanju studenata s vladinim službama. Bio je izabran za Arkansasov predstavnik   Boys Nation u Washingtonu, DC, kada je dobio pozivnicu za upoznavanje sa   Predsjednikom John F. Kennedy   u Bijelu kuću Rose Garden. Fotografija Bill Clintona koji  se rukuje s predsjednikom Kennedy je postala kultna slika koja ukazuje na paralelu između generacija savremenog demokratskog vodstva. 

1.2  Više obrazovanje

Nakon što je diplomirao srednju školu 1964. godine, Clinton se upisao na Univerzitet Georgetown radi studiranja međunarodnih odnosa. Odmah se upušta u politiku Univerziteta, a služio je kao predsjednik brucoševa, iako je izgubio izbore za predsjednika studentskog tijela za mlađe. Kao mlada, politička nada takođe je počeo raditi kao službenik Odbora za vanjske poslove pod senatorom Fulbrightom, jednim od najzanimljivijih kritičara Kongresa u Vijetnamskom ratu. Clinton je došao podijeliti Fulbrightov stav da je rat bio nemoralan i suprotan najboljim interesima zemlje.

Prije diplomiranja iz Georgetowna 1968., Clinton je osvojio prestižnu Stipendiju Rhodes kako bi studirao dvije godine na Univerzitetu Oxford. Međutim, u proljeće 1969. Clinton je primio obavijest o služenju vojske i bio prisiljen da se vrati u Arkansas. Clinton je izbjegao vojnu službu upisivanjem u ROTC program na Pravnom fakultetu Univerziteta u Arkansasu, no umjesto da je studirao na fakultetu, vratio se u Oxford (a kasnije je tvrdio da mu je to dopušteno). Osjećajući se krivim zbog odluke o izbjegavanju služenja vojske, Clinton je ponovno poslao svoje ime na oglasnu ploču, ali je dobio dovoljno visoku brojku kako bi osigurao da neće morati služiti u Vijetnamu.

Clinton se vratio u SAD 1970. godine kako bi maturirao na Yale Law School. Slijedeće proljeće, upoznao je sjajnu, mladu g koleginicu Wellesley Hillary Rodham, kojoj je dijelio svoje političke ambicije. Par je diplomirao iz Yalea 1973. i vjenčao se dvije godine kasnije 1975. godine. Imali su svoje jedino dijete, kćer imenom Chelsea , 1980. godine.

1.3 Rana politička karijera i guverner Arkansasa

Nakon što je diplomirao iz Yalea, Clintonovi su se preselili u Arkansas, gdje je Bill počeo predavati na Pravnom fakultetu Univerziteta Arkansas u Fayettevilleu i počeo se baviti politikom. Godine 1974. izazvao je republikanskog službenika Johna Paul Hammerschmidta za svoje mjesto u Zastupničkom domu SAD-a. Clinton je izgubila izbore, a kampanja ga je obilježila kao zvijezdu u porastu Demokratske stranke Arkansasa. Dvije godine kasnije, Clinton je izabran Državnim advokatom, a zatim 1978. godine, u dobi od 32, on je lako pobijedio Republikansku protivnicu Lynn Lowe i postao najmlađi guverner u zemlji.

Blisko sarađujući sa svojom suprugom Hillary, Clinton je krenuo u realizaciju ambicioznog plana za reformu obrazovnih i zdravstvenih sastava države. Međutim, otežalo mu je to što je bio mlad i političko neiskustvo, pa je napravio nekoliko pogrešnih poteza. Clinton je negirao pobune kubanskih izbjeglica koji su bili internirani u Fort Chaffee i pokrenuli vrlo nepopularnu naknadu za auto-licencu. U to vrijeme, guverneri Arkansasa služili su samo dvogodišnji mandat, a na kraju Clintonovog mandata 1980. godine, izgubio je izbore od strane malo poznatog republikanskog izazivača Frank White koji ga je šokantno porazio.  

Iako je gubitak uništio Clintona, on je odbio da zaustavi svoju obećavajuću političku karijeru. Nakon što je proveo neko vrijeme u advokatskoj kancelariji Wright u Arkansasu, Lindsey & Jennings u Little Rocku, Clinton je ponovno potražio upravu 1982. godine. Slobodno priznavajući svoje prošle pogreške i zamolivši birače da mu daju drugu priliku, Clinton se vratio u ured , ali ovaj put će se zadržati na poziciji četiri uzastopna roka.

Kao guverner, Clinton je uzeo nesvakidašnji pristup, dovodeći u vezu mješavinu tradicionalno liberalnih i konzervativnih uzroka. Imenovanje Hillari na čelo odbora za reformu obrazovanja pokrenuo je strože standarde obrazovanja i uspostavio test sposobnosti za nastavnike. Clinton je takođe zagovarao afirmativnu akciju, postavivši rekordan broj afričkih Amerikanaca na ključne vladine pozicije. Istovremeno, Clinton je preferirao smrtnu kaznu i uspostavio reforme socijalnog starateljstva osmišljene kako bi staratelje vratile na posao. Značajno je bila i Clintonova taktika pokretanja vlade poput političke kampanje, neprestano konzultirajući javna ispitivanja javnog mnijenja i raspravu   kroz pažljivo orkestrirane reklamne kampanje.

1.4 Predsjedništvo SAD-a

Godine 1992. Clinton je lako pobijedio svoje konkurente u demokratskim primarnim mjestima kako bi postao kandidat stranke za predsjedništvo, odabirajući senatora Tennesseeja-  kao njegovog zamjenika. Republikanski protivnik,   Predsjednik George HW Bush , bio je ranjiv na izborima 1992. godine, jer je prekršio obećanje kampanje da neće podizati poreze.  

Premda je Clintonova kampanja bila uznemirena zbog optužbi za skiciranje prijedloga i glasina o bračnoj nevjeri sa Monikom Levinski, on je uspio okrenuti priču tako što je sebe prikazao kao pravog, porodičnog čovjeka. Dana 3. Novembra 1992. Bill Clinton je izabran za 42. predsjednika Sjedinjenih Država.

Uprkos brojnim značajnim postignućima, uključujući Zakon o porodičnom i medicinskom odmoru iz 1993. godine, Clintonove prve godine rada ostavile su ga politički ranjivim. Kroz radnu skupinu na čelu sa Prvom damom Hillary Clinton potvrđen je masovni akt reforme zdravstvene pomoći koji je osmišljen kako bi osigurao univerzalnu pokrivenost. 

Međutim, u impresivnom političkom povratku, predsjednik Clinton ponovno je zgrabio politiku i retoriku kako bi povratio svoju popularnost uoči izbora 1996. godine. Godine 1994. potpisao je Zakon o suzbijanju kaznenih djela protiv kriminala i provede zakona, zakon koji je dodao 100.000 policajaca i pokrenuo strože kazne za različite zločine, a 1996. godine potpisao je zakon kojim se povećava nacionalna minimalna plata. 

 Clintonov najveći uspjeh kao predsjednika bio je vođenje nacije u razdoblje snažnog ekonomskog napretka. Dok je Clinton bio na funkciji, država je uživala u najnižim stopama nezaposlenosti u decenijama, kao i porast prihoda medijana i porast   stope doma vlasništva.

Clintonova ugled takođe pati od skandala u njegovu privatnom životu. Njegov drugi mandat u Bijeloj kući obilježio je skandal sa Monica Lewinsky; predsjednik je u početku poricao, a potom je priznao da je imao seksualne odnose s pripravnicom u  Bijeloj kući. Tužiteljka, Kenneth Starr, koja je u početku bila optužena za istragu ulaganja Clintona Whitewatera kao guvernera Arkansasa, proširila je svoju istragu radi otkrivanja afere. Godine 1998   izradio je eksplicitno izvješće s tajnim detaljima, poznatim kao Starrov izvještaj, koji je iznio slučaj zbog optužbe.

U decembru, republikanski dom Zastupničkog doma je   optužio predsjednika za krivokletstvo i opstrukciju pravde za svoje postupke u vezi sa Lewinsky. Međutim, u februaru 1999. godine, nakon pet nedjelja suđenja Senat je glasao kako će Clintona osloboditi oba člana optužbe.

1.5 Postpredsjednička karijera

U godinama nakon što je njegovo predsjedništvo zaključeno 2001. godine, Bill Clinton ostao je aktivan na globalnom planu. Stvorio je Clintonovu inicijativu o klimi, posvećenu poticanju istraživanja za borbu protiv klimatskih promjena; Clinton Global Initiative, koja povezuje poduzetnike i svjetske vođe da podstiču nove ideje i akciju; i Haitijskog fonda, posvećene obnovi Haitija nakon njegovog potresa u devastaciji 2010. godine. Prema Clintonu, misija fondacije “je ublažavanje siromaštva, poboljšanje globalnog zdravlja, jačanje gospodarstva i zaštitu okoline, poticanjem partnerstva između vlada, poduzeća, nevladinih organizacija i privatnih građana”.

Nakon što je objavio svoju prvu knjigu,   Između nade i povijesti, prije izbora 1996. godine, bivši predsjednik 2004. godine napisao je autobiografsku knjigu ,,Moj život”. Clinton je od tada objavio još dvije knjige,   Davanje   (2007) i   Povratak na posao   (2011). On   takođe je odigrao aktivnu ulogu u neuspjeloj kandidaturi predsjednice Hillary Clinton 2008.

Clinton je u svojim memoarima ponudio svoju preliminarnu procjenu svojeg predsjedavanja: “Suđenje mojem predsjedničkom sudu prvenstveno procjenjujem kao uticaj na živote ljudi. Tako sam zadržao rezultat: svi milioni ljudi s novim poslovima, novim domovima i djeca s programima zdravstvenog osiguranja i poslije školovanja, osobe koje su napustile dobrobit za posao, ljudi koji žive u sigurnijim četvrtima – svi ti ljudi imaju priče i one su bolje sada.”

  • NATALNA KARTA

Bill Clinton je rođen sa Suncem u Lavu, Ascendentom u Vagi i Mjesecom u Biku.

Kada pogledamo AC i I polje Billa Clintona, uočićemo da se tu nalazi stelijum planeta koji je u znaku Vage, pa odmah može moda zaključimo da se radi o čovjeku koji je prevashodno fokusiran na sebe i uvijek u životu polazi od sebe, o čemu god bila riječ. AC se nalazi u znaku Vage, u dekadi Vage, što daje šarmantnost ali i taktičnost, smisao za diplomatiju i potrebu da se uđe u odnos, odnosno da se odnosi generalno grade.

Rano djetinjstvo Billa Clintona počinje smrću njegovog oca u prometnoj nesreći kako sam naznačio u uvodnom dijelu rada, a što je predstavljeno pozicijom Saturna u Lavu (kako je otac IV polje u natalnoj karti, a na vrhu je znak Jarca), koji je tu u svom izgonu,loše postavljen i gradi konjunkciju sa Merkurom, koji je povezan sa saobraćajem. Nadalje, dispozitor Saturna je Sunce u Lavu u samom sjedištu, a kako Sunce vuče Saturn u loše dostojanstvo, ovo se odrazilo na samu nesreću Clintonovog oca. Takođe, ne treba ni zanemariti linijsku konjunkciju Pluton- Merkur- Saturn koja je takođe sudjelovala u ovom dugađaju, kako Pluton predstavlja planetu koja vlada podzemnim svijetom i smrću generalno. Sistemom derivativnih kuća, konjunkcija Merkur- Pluton se nalazi u derivativnom VIII polju Clintonovog oca (brojeći osam kuća od četvrte), što takođe daje smrt u saobraćaju, a ako na sve to uzmemo i loše postavljena svjetla u natalnoj karti Billa Clintiona (Sunce kvadrat Mjesec), onda ovo dodatno daje ovakav jedan, nemili događaj.

Imajući u vidu da je Clinton naglasio da je sa tri godine znao čitati, a sve to zahvaljujući njegovom djedu i babi, onda gledajući III polje vidimo da je vladar istog Jupiter otišao u I polje, pa ova konstelacija označava da se radi o osobi koja dobro komunicira, čita, piše i to od samih ranih godina, kako je III polje upravo polje koje je zaduženo za način na koji komuniciramo, govor, čitanje, interesovanja i sl. Činjenica da je podignut od strane djeda i babe sa majčine strane, je takođe slika vladara III polja kao polja koje vlada periodom od 7 – 14 godine a koji je otišao u I polje, koje vlada precima, konkretno u muškom horoskopu precima sa majčine stranei to potvrđuje da je rano djetinjstvo proveo uz babu i djeda. Strijelac na vrhu III kuće takođe ukazuje i na to da je od ranih godina naučio da čita, a ovo iz razloga što Strijelac i jeste znak obrazovanja, a smješten u polje obrazovanja osnovne škole, pa ukazuje na mogućnosti koje prevazilaze period djece tog uzrasta. Strijelac na vrhu III polja ukazuje i na putovanje u ranom djetinjstvu i selidbu na drugo mjesto života, a što se i jeste dogodilo nakon smrti njegovog oca.

Zlostavljanje majke i polubrata od strane očuha koje je Clinton proživio se ogleda u kvadratu Mjeseca koji gradi sa Plutonom, a koji donosi nasilje u porodici i drame zbog Plutona. Mjesec gleda na Uran, pa to govori o stresu, iznenađeima i iznenadnim preokretima u porodici i porodičnom ambijentu, što je Clinton upravo i doživljavao kroz zlostavljanje. Takođe, imajući u vidu da Mars gradi skoro pa egzaktni kvadrat sa MC-om koji se nalazi u znaku Raka, a koji predstavlja porodicu, dodatno potvrđuje ovu činjenicu.

Interesovanje Clintona u periodu srednje škole za saksofon i muziku, vidimo u V polju na čijem vrhu se nalazi znak Vodolije, pa je to predstavljalo način izražavanja njegove slobode. Kako je saksofon duvački instument, sam položaj Urana u znaku Blizanaca daje sliku instrumenta koji koristi vazduh da bi proizvodio ton kroz instrument (Uran). Drgi vladar je Saturn koji gleda na Merkur, a Merkur je uvijek vještina baratanja ustima i rukama, a što je Bill koristio prilikom sviranja saksofona.

Više obrazovanje je u natalnoj karti predstavljeno serijom IX kuće. Odabir za studenta Međunarodnih odnosa je slika Vage na AC-u Clintona, koja upravo vlada diplomatijom i međunarodnim odnosima. Uran iz IX polja gradi trigon sa Jupiterom iz znaka Vage pa je ovo doprinijelo odabiru ove vrste profesije. Jer, on i sam, jeste Vaga na AC-u.

Posao službenika za vanjske odnose tokom studija, donio je vladar VI polja Jupiter u Vagi koji gleda na Veneru u Vagi, punu takta i diplomatije, a sve ovo je podržano Uranom iz IX polja.

Neizbježnost služenja vojske se u Billovom natalu ogleda u samom Marsu koji se nalazi na AC-u, a u konačnom diploma Pravnog fakulteta je povezana sa Blizancima na vrhu IX polja, jer se duplira: počinje jedno (Međunarodne odnose), a zavrašava drugo (Pravne nauke).

Poznanstvo sa suprugom u periodu studija uočavamo kroz vladara V polja (kako je V polje zaduženo za mjesto upoznavanja bračnog partnera) koji je otišao u IX polje, i to na samom kraju studija, što je markantno postavljeno u horoskopu, s obzirom da se vladar V nalazi na krajnjim stepenima IX polja, pa se oni i upoznaju pred kraj studija i diplomiraju zajedno.

Ženidba na proljeće je takođe jasno postavljena u natalu Billa Clintona, kako se Ovan nalazi na vrhu VII polja, a Ovan i predstavlja prvog vjesnika proljeća i to u dekadi Ovna, kako se sedmo polje nalazi na petom stepenu. Da se radi o ženi koja sa kojom je dijelio svoje političke ambicije koje je donio Merkur u Lavu, vidimo u položaju Marsa, koji se nalazi na AC-u, pa je ona u potpunosti predstavljala njegovo ogledalo, odnosno razumjela ga je u potpunosti.

Tačka Fortune se nalazi u Bliznacima i gradi konjunkciju sa Uranom koji je vladar V polja, pa ovaj čovjek sreću nalazi u periodu studija, upoznavanjem sa svojom ljubavlju, a što u njegovim biografskim spisima i predstavlja najsrećnije razdoblje života. Samo položaj Pars Fortune u Blizancima ukazuje da Bill Clinton neće živjeti u mjestu u kojem je rođen, što se i odrazilo na njegov život.

Oženio se u 29.godini života, što je predstavljeno vladarom VII kuće i to Marsom koji vlada periodom od 20-30 godine. Konkretno 29-a, jer Mars gleda na Sunce, pa će to biti sami kraj 20ih godina, jer je muškarac u 30im godinama najjači, a 30a nije jer je Mars u separaciji sa AC-om u orbisu od 1 stepen, i kada oduzmemo od 30 broj 1, dobijamo 29u godinu života kao godinu kada je ušao u brak.

S obzirom da je u 32oj godini postao najmlađi guverner u zemlji, pogledaćemo njegov Mars i zaključiti da je činovnička struktura ove vrste došla upravo u periodu mladosti, jer Mars je na samom AC-u i to gradeći konjunkciju sa Venerom, što je sve slika mladosti. Ovo je sve podržano dobrim aspektima sa Saturnom i Merkurom koji su u Lavu, a koji predstavljaju vladare države i upravljačku crtu. Ovo se dešava u dobi od 32ije godine, što je takođe predstavljeno Marsom koji gradi aplikacioni sekstil sa Mekurom ( 30 + 2 = 32).

Preferiranje smrtne kazne kroz svoju ranu karijeru uočavamo u Marsu u Vagi, koji predstavlja  čovjeka koji istjeruje pravdu, ali i uzimajući u obzir konjunkciju Merkura- Plutona- Staturna koji sveobuhvatno daju sliku smrtne kazne.

Da će Bill Clinton biti izabran za predsjednika USA ogleda se u samom položaju Sunca koje se nalazi u konjunkciji sa fiksnom zvijezdom Regulus, u sazvežđu Lava koja rađa kraljeve, u konkretnom slučaju predsjednika. Izabran je za predsjednika u 46.godini života, što je predstavljeno Suncem koji gleda na Plutona ( 41 + 5 = 46).

Ekonomski procvat Amerike u periodu vladavine Billa Clintona se ogleda u položaju njegovog Mjeseca, koji inače vlada narodom, a koji se nalazi u znaku Bika, prirodnog vladara II polja, materijalnih dobara i vrijednosti, pa je ovo dovelo do toga da Amerika upravo u periodu njegove vladavine ima procvat na ovim poljima, kao i na polju smanjenja stope nezaposlenosti.

Ljubavna veza sa Monikom Lewinski koja je obilježila skandal u toku trajanja njegove predsjedničke karijere ćemo uočiti u poloažaju u kojem se Venera ,,kupa”. Naime, Venera Billa Clintona se ,,kupa” između Neptuna u pozadini i Jupitera naprijed. Sami položaj Neptuna u pozadini ukazuje da je skandal zbog tajne veze prisutan, kako se Neptun povezuje sa tajnama i skandalima. Poznato je u bografskim spisima da je Monika Lewinski oralno zadovoljavala Billa Clintona, te da je ovo u njihovim izjavama i jedini vid seksa koji su imali, a što potvrđuje i znak Bika na vrhu VIII kuće, kako je Bik vladar usta i grla u natalnoj karti.

Clinton je svoju karijeru obilježio sa sljedećim citatom:

“Suđenje mojem predsjedničkom sudu prvenstveno procjenjujem kao uticaj na živote ljudi. Tako sam zadržao rezultat: svi milioni ljudi s novim poslovima, novim domovima i djeca s programima zdravstvenog osiguranja i poslije školovanja, osobe koje su napustile dobrobit za posao, ljudi koji žive u sigurnijim četvrtima – svi ti ljudi imaju priče i one su bolje sada.”

a što je u cjelosti predstavljeno Merkurom na uglu XII kuće ( služenje zajednici).

Leave a Reply