Frida Kalo (6. jul 1907. – 13. jul 1954)

„ Ja ću biti tvoja kuća, tvoja majka, tvoja ljubav, tabani tvojih stopala koja putuju ulicama zemlje, toplina tvoje krvi, tvoja utjeha kada te je strah, tvoje oslobođenje od boli i tuge – majka tvoje djece koja će biti rođena ili nerođena. „

Frida Kalo je rođena sa Ascendentom na 23º Lava, Suncem na 13º Raka i Mjesecom na 29º Bika. Kod ljudi koji su rođeni sa Lavom na Asc, vladar je i samo Sunce i najčešće je i kod njih samih izražena svijest o sebi, izraženija ego potreba da se ispuni ono čemu teži svijest (Sunce). Frida je u svojoj šestoj godini oboljela od dječije paralize, od koje se opravlja na način što je jedna noga postala kraća u odnosu na drugu. Ako pogledamo poziciju njenog Merkura, koji odlazi u 12. polje natala, onda zaključujemo da je i period djetinjstva obilježen vremenom koje je provedeno u zatvorenoj instituciji – bolnici, međutim, da bi prekratili njen boravak u bolnici, roditelji su joj donosili bojice, a kako sam enterijer bolnice nije bio inspirativan, crtala je autoportrete. Merkur se nalazi u znaku u kom je Ascendent, i ako pričamo o simbolici autoportreta, onda pričamo o znaku Lava. Svijest (Lav) o sebi i talentu upravo dolazi u periodima najveće krize, kada Merkur iz 12.polja počinje da „radi“. U srednjoj školi doživljava saobraćajnu nesreću, u kojoj je ozbiljno povrijeđena, nakon čega počinje da se okreće slikarstvu i odlučuje da živi i zarađuje od svojih slika. 

Više puta smo rekli da Venera u Plutonovom „zagrljaju“ (konjunkciji) u velikoj većini slučajeva donosi dramatičan ljubavni život, zakopane emocije, i otprilike podsjeća na tragičnu i kriznu ljubavnu priču koju nosilac ovog aspekta uvijek može da prepriča. Frida je u brak sa Dijegom Riverom ušla u svojoj 22. godini, po izvorima, međutim, kako vladar braka Saturn u Ribama gleda na Mjesec, ja bih rekao da je bila 23. godina. Obično ako se znak Vodolije nađe na vrhu 7.polja, za bračnog partnera „dobijamo“ osobu koja na neki način mora da šokira okolinu našim izborom. Kod Fride je to slučaj bio kada je u pitanju kalendarska razlika, budući da je Dijego bio stariji od nje 20 godina. Ono po čemu je, između ostalog bračni par bio poznat, je to što su bili poznati kao jako aktivni u Komunističkoj partiji Meksika. Sam znak Vodolije se vezuje za komunizam. 

Međutim, pored vladara braka, Venera igra važnu ulogu u prosuđivanju braka. Konjunkciju sa Plutonom najbolje priča njena slika „Sjećanja“ u kojoj prikazuje svoje probodeno srce, koje leži pored njenih nogu i novu odjeću, čime želi da odbaci sve ono što je vezuje za Dijega. Priča o Plutonu je uvijek i najdublji mulj i ponor u koji ulazimo, ali i priča o transformaciji i odbacivanju onoga što nam više ne koristi. Venera u konjunkciji sa Plutonom voli do smrti, i uopšte nije važno šta se dešava na kraju, ali važno je da smrt rastavlja ljubavnike. I najčešće će vam to ispričati svi oni koji imaju ovaj aspekt naglašen u natalu. 

Ono na čemu bi se trebalo posebno zadržati je svakako konjunkcija Marsa i Urana u 5. kući, i u kombinaciji sa Mjesecom koji je na Plejadama (uplakanim sestrama), Frida Kalo je imala 4 pobačaja, nakon čega je ustanovljeno da ne može da ima djecu. Uran brojčano odgovara broju 4, i odgovara simbolici pobačaja zajedno sa Marsom koji je retrogradan u znaku egzaltacije. Vidjećemo da se i kasnije razbolijeva, jer ne treba zaboraviti da sa njenim stelijumom planeta u Raku, osnovna potreba leži u potrebi da se formira porodica. Samim tim i život se gasi, kod nekog na nivou psihe, kod nekog na fizičkom nivou. Sunce je dominantno u njenoj karti i uvijek mu se vraćamo. Obratite pažnju da u ženskom radiksu, ukoliko imamo jako postavljenog Marsa (Ovan, Škorpija, Jarac) najčešće stradaju reproduktivni organi i uvijek postoji problem sa začećem. Osim toga, na nivou ličnosti, kontakt između Marsa i Urana daje i njenu veliku revolucionarnu prirodu, buntovništvo, i zalaganje za komunističke ideje. Između ostalog i individualnost, u kombinaciji sa Lavom na Asc. Takođe, Mars je u egzaktnoj opoziciji sa njenim Suncem, što narušava vitalnost i zdravlje natusa, a kod nje i izraženije jer je i samo Sunce vladar Asc. Frida je i bila poznata po tome što je otvarala svoje rane od više od trideset operacija, kako bi pažnju sa emotivnog bola skrenula na fizički. Ovo je uvijek ekstrem priča Marsa koji pretjeruje u egzaltaciji. I naravno u aspektima koje sam pomenuo. 

Umrla je u 47. godini, a ako pogledamo vladara 8. polja, koji je predstavljen egzaltiranim Jupiterom u znaku Raka, to onda znači da „kad smrti pojuri, onda te stigne iz prve“ (Jovana Lučić Gajić). Obratićemo pažnju da u trenutku njene smrti (13. jula 1954) na nebu smo imali ponovljeni stelijum planeta u Raku – Sunce, Jupiter dodatno i Uran i Merkur, kao Južni Mjesečev Čvor koji dolazi na poziciju Sjevernog Mjesečevog Čvora u natalu. Takođe, na dan kada je umrla, na nebu je bila i ponovoljena konjunkcija Venere i Plutona, ovog puta na njenom Ascendentu. 

Leave a Reply