Gabriel Bonor Šanel (Koko Šanel) – ,, Htjeli mi to ili ne, u životu muškarca postoji samo jedna žena. Sve ostale su njena sjenka.“

Nadimak ,,Koko“ je dobila tokom kabaretskih nastupa u kojima je pjevala stihove koji su sadržali riječ ,,koko“, a koje je izvodila često.

Koko Šanel je rođena sa Ascendentom na 29º Strijelca, Jupiterom u Raku, Suncem u Lavu i Mjesecom u znaku Riba. Princip vatrenih znakova se odražava najviše kroz izraženu volju i ljubav prema životu na prvom mjestu, a onda i potrebom za dominacijom, naglašenim autoritetom i stavljanjem sebe u prvi plan, jer upravo u znaku Lava, Sunce ima domicil. Bez obzira na kompletnu strukturu ličnosti, Šanel je kao vatra na Asc i u znaku, uvijek odavala utisak teškog karaktera, kako su je drugi karakterisali, te nekog ko je smatrao da čovjek može sve svojim rukama i da je zapravo sudbina u našim rukama – ,,Sve je u našim rukama, zato ih ne smijemo dići“, jedna od njenih rečenica, predstavlja odličan prikaz naglašene vatre u životnom horoskopu ove osobe. Međutim, šta je zapravo suština i ono najintimnije u njoj?

Vladar Ascendenta u karti Koko Šanel se nalazi u egzaltaciji i rekli smo da planeta koja je u egzaltaciji će uvijek da pretjera, a s obzirom da je u pitanju vladar karte, onda imamo osobu koja u svom primarnom cilju dobija život koji je sam po sebi naglašen i sklon pretjerivanju. Venera se nalazi u 8.kući i mogli bi da zaključimo da je u pitanju neko ko uživa u tuđim stvarima, i profitira od drugih ljudi, najčešće od partnera, jer derivacijom, 8.polje predstavlja 2. od 7. Nije nepoznato da je Koko Šanel od strane Etijena Balzana sa kojim ulazi u ljubavnu vezu sa 22 godine, bila finansijski podržana u prvim koracima njene karijere modne dizajnerke, te da je upravo u ljubavnoj vezi sa Balzanom iskusila ,,život na visokoj nozi“, koji se sastojao u raznim prijemima, boravljenja u palatama i provođenja vremena sa aristokratijom. Ovakav način života je i prirodan za Šanel, ako uzmemo u obzir poziciju njene Venere, koja i simbolizuje nju u mlađim godinama, a koja je pozicionirana u znaku Lava. Venera u Lavu je sjaj, glamur, drama, potreba i ljubav za skupim stvarima, aristokratijom, ali i žena koja je u principu u stanju voljeti samo sebe i eventualno svoju djecu, ukoliko ih za života dobije, što je u ovom slučaju izostalo. Dalje, u svojoj ljubavnoj vezi sa Arturom Edvardom Kapelom, profitira na način što je od njega dobila stan u Parizu i novčana sredstva za otvaranje nekoliko svojih prvih prodavnica. U ovoj emotivnoj vezi je bila punih devet godina, ali se ista nije krunisala brakom, jer je Kapel oženio jednu od pripadnica engleske aristokratije. U daljem kontekstu ljubavnog života, bila je povezivana sa Dalijem, Pikasom, njemačkim oficirima zbog kojih je smatrana jedno vrijeme i izdajnicom itd. Priča Venere u Lavu ne trpi inferiornost kod partnera, što se može takođe reći i za Koko. 

Vladar Ascendenta je Jupiter na 23º Raka i fizički smješten u 7. kući životnog horoskopa. Kompletan kvadrant od 29º Blizanaca do 26º Djevice predstavlja hladan, suv, jesenji i melanholični kvadrant, što dodatno opisuje njen temperament. Ovo je i kvadrant za koji vezujemo srednje godine, a koje su za Koko bile veoma uspješne, te uzimajući u obzir poziciju Jupitera u egzaltaciji, u svojoj 36. godini (Jupiterove godine) otvara svoju modnu kuću u Parizu i postaje priznata u krojačkom i modnom svijetu.  

Nikada formalno nije ušla u brak. Merkur kao vladar 7. polja je u domicilu, znaku Djevice, koja zahtijeva analizu, pretjerano kalkulisanje, između ostalog i zauzete partnere, jer Merkur ima dostojanstvo u Djevici. Nadalje, vladar 7, dodatno aflikovan kvadratom od strane oba malefika (i Marsa i Saturna), daje odlaganje, kašnjenje, strahove, blokade, kao i konjunkcija Merkura i Urana. Uran je taj koji stvari uvijek izokrene, učini nekonvencionalnim i pretvori zapravo u revoluciju i slobodu, čime se i može opisati ljubavni život Koko Šanel. 

Leave a Reply