Retrogradnost planeta

Normalno kretanje planeta je direktno, i usmjereno je simbolički od danas ka sjutra, odnosno pogledom u budućnost. U astrologiji, planete nekada imaju privid kretanja unazad (gledano sa Zemlje), kada kažemo da je planeta retrogradna. Ukoliko smo rekli da je normalno kretanje planete direktno, i da predstavlja usmjerenje ka naprijed, retrogradno kretanje planete je izuzetak, i usmjereno je ka prošlosti, odnosno pogledom unazad. Retrogradnost planete je isključivo i uvijek malefična i daje suprotnu simboliku koja inače pripada planeti u retrogradnom hodu. Pored direktnog i retrogradnog hoda, astrologija poznaje i stacionarnost planete, koja doslovce označava ,,ukopanost u mjesto”, kada se planeta ne kreće.

U astrološkoj literaturi, nekoliko astrologa je navelo da položaj planete u dobrom dostojanstvu može ublažiti uticaj retrogradnosti, međutim, to nije tačno. Planeta u dobrom dostojanstvu će i dalje ispoljiti malefičan uticaj, ukoliko je retrogradna, i to na mnogo sigurniji način, kako bi to inače uradila na pozitivan način da je direktna. Retrogradna planeta u domicilu je i dalje svoja na svome, i nečija, ali malefično ispoljavanje njenih osobina se ističe mnogo sigurnije, jer je u sjedištu.

Sunce i Mjesec nikada nisu retrogradni i od ovog pravila nema izuzetaka. Sve ostale planete imaju privid retrogradnog kretanja, u zavisnosti od perioda i brzine kretanja i sl. Merkur je retrogradan 3-4 puta godišnje i ukupno je retrogradan od 20-24 dana. Venera je retrogradna svakih 1,5 godinu u trajanju od 40-43 dana, Mars je retrogradan svake 2 godine u trajanju od 58-61 dan, Jupiter je retorgradan jednom godišnje u trajanju od četiri mjeseca, Saturn je ukupno retrogradan 140 dana.

U natalnoj karti, retrogradni Merkur daje spore misli koje se kriju i rijetko ko zna šta osoba misli, govorna mana, problematično sve što ima veze sa simbolikom Merkura: djeca, braća i sestre, automobil, saobraćaj, važni papiri (ukoliko se Merkur nađe na uglu), razna odlaganja, problematičan period od 4. do 14.godine života i u 20.godini, koji se uporno ponavlja u životu i osobu vraća na isto. Osoba je žrtva spletki i ogovaranja. Ipak, daje i okultiste, ezoterike, ljude koji se snalaze u neobičnim i kriznim životnim situacijama.

Retrogradna Venera u natalu pokazuje najgore lice u emotivnim odnosima. Osoba teško izlazi iz ljubavnih veza, vraćanje na stare ljubavne priče, ali i osoba koja se nikad neće udati za nekoga koga prvi put sretne. Takođe i u slučaju da uz ostatak horoskopa daje predispozicije za više brakova, drugi brak je mnogo bolji. U Venerinim godinama (28, 45,5) se dešava karmičko čišćenje na ljubavnom planu, susret ili vraćanje na staro. U zavisnosti od postavke planete kroz aspekte, ukazaće na to da li je događaj povratka povoljan u krajnjem za osobu ili ne.

Retrogradni Mars je na prvom mjestu akcija usmjerena iznutra, što mu i nije priroda, već direktno ispoljavanje napada/odbrane prema nekom. Izražen je manjak snage, a u lošim aspektima sa Mjesecom, onim što je naintimnije u nama, daje i autodestrukciju, čiji uzrok proizilazi iz loših porodičnih odnosa. Suočavanje sa tajnim neprijateljima, tajnim napadima, retrogradan daje i probleme sa glavoboljom, migrenom. U ženskom horoskopu, daje muškarce koji su neiskreni, slabi, u muškom iskrivljenu seksualnost, u kombinaciji sa serijom 5.polja (vladar, planete).

Retrogradni Jupiter je uvijek priča o osobi koja je nezadovoljna svojom srećom, kukanje zbog loših okolnosti, a objektivno ne postoji ništa od navednog. Problemi sa studijama, odlaganje završetka, gubitak vjere i nedostatak iste. U lošim aspektima i sumnjiv moral, gubitak većeg novca.

Retrogradni Saturn je dupla restrikcija, kako Saturn sam po sebi predstavlja uskraćivanje i frustraciju. Dugoročni planovi se kvare i vrijeme ih ne podržava, pa se savjetuje pravljenje kratkoročnih planova. U zavisnosti od polja kojim vlada/ u kom se nađe, daje velika odlaganja i čekanja, potrebno strpljenje, izuzetno naglašen da toga jako malo i da uvijek može više. Ukazuje na jak karmički dug, i situaciju iz prošlog života koja će se ponoviti u ovom da bi dobila svrhu i riješila se. Kapacitet da li će situacija u ovom životu biti riješena objasniće položaj rx Saturna u znaku i aspektima. Ovo je i karma predaka koja se ponavlja, loš odnos sa autoritetima, ukoliko je uključeno i Sunce.

Leave a Reply