Šta znači ako imate dobru postavku planete u natalnoj karti?
Astrology concept with planets. Hand drawn universe, planetary system and zodiac constellations. Line art vintage vector illustration. Astrology zodiac universe, constellation in space

Vrlo vjerovatno ste više puta, kako od mene, tako i od drugih kolega astrologa, da „ako imate dobru Veneru“, ili „ako imate dobro Sunce“ to znači dalje nešto. Međutim, šta konkretno mislimo na „dobru planetu“?

Prije svega volio bih da se zaustavim na tome da li dostojanstvo planete nužno mora da označava da je ona dobro postavljena u natalnoj karti. Bez obzira kakvo je dostojanstvo u pitanju (dobro ili loše), bolje je od peregrinog stanja planete. Ovo iz razloga što su još tradicionalni astrolozi pronašli važnost planete u određenom znaku, te i stepenu, a samim tim i pratili njeno ponašanje, i u konačnom smo došli do zaključka da za planetu koja je u dostojanstvu kažemo da je „nečija“, dok peregrina planete je „ničija“. Planeta koja se nalazi u dostojanstvu opisuje na nivou osobe nekog ko zna kakav mu je status, koji zna kuda ide, kako se ponaša, jednom riječju – svjestan je sebe. Tako, Sunce u Lavu zna da je kralj, autoritet, vođa, pater familias itd. I bez obzira što je Sunce u Vodoliji u lošem dostojanstvu, ono ZNA da jedan ne može biti glavni, već većina, on je svjestan da se ego gubi u masama i željama velike većine, i kao takav djeluje. Bez obzira koliko to bilo dobro ili loše, on zna svoj put. Tako da planeta u dostojanstvu ima prednost u odnosu na peregrinu planetu. Još jedan važan faktor je i postavka planete u astrološkoj kući, jer planeta koja je u angularnoj kući nije ista kao ona u kadentnoj, primjera radi. Angularne (ugaone) kuće su strane svijeta, predstavljaju istok, zapad, sjever i jug i četiri glavne tačke u natalnoj karti. Znamo da sve ono što se nađe na uglu će se desiti, i ima tendenciju da se prije ostvari od onoga što se nalazi u sukcedentnoj, ili kadentnoj kući. Naravno, važnu ulogu igraju i aspekti. Odmah za položajem planete, aspekt joj daje način na koji će da djeluje, odnosno da iznese događaj. Nije ista Venera u Ribama u trigonu sa Jupiterom u Raku, i Venera u Vagi u kvadratu sa Marsom u Ovnu. Naravno, aspekt nije dovoljan prilikom procjene „stanja“ planete. Važan je znak iz kog gradi ugao, i kako se ponaša upravo u tom znaku i polju, kao i polju kojem vlada. Jednostavno – kombinatorika, samim tim i simbolika je bogata.

Složićemo se da ozbiljan astrolog ima dosta procjene da izvrši prije samog prosuđivanja i davanja konačnog suda o nekoj stvari. (ovo prije nego predložite da vam ozbiljan astrolog „baci pogled“ na kartu  )

Ono što ukratko možemo izdvojiti kada su planete u pitanju je da ako imate dobro postavljenu planetu:

Sunce: onda imate čast, dobro porijeklo po očevoj liniji, svijest o sebi, izražen ego, izraženu dominaciju, poštovanje upućeno sebi i drugima, naglašen princip „sad i ovdje“ kroz trenutnu svijest o sebi;

Mjesec: iskrenu emociju, jaku memoriju, dobro porijeklo po majčinoj liniji, skladnu primarnu porodicu, dobar savez sa nesvjesnim, volite ono što je vaše iskreno i čuvate to, brižni ste, nudite dom onom kom je potreban itd;

Dobra postavka svjetala u natalu (Sunce i Mjesec), između ostalog daje i vitalnost, dug život, ali i dobar vid.

Merkur: dobru motoriku, inteligenciju („klikere“), lijep rukopis, naglašen dar za govorništvo, umijeće u vožnji, brz um, jasnu misao, dobar odnos sa braćom i sestrama, okruženjem itd.

Venera: dobar brak na prvom mjestu, kakva god da ste osoba (lično vi) sa dobrom Venerom dobijate za partnera najboljeg ili najbolju, dobar odnos sa materijalnim, novcem, hedonizam, uživanje itd.

Mars: pravovremeno reagovanje, impuls kada je najpotrebniji, zaštitnički ste nastrojeni, borite se za ono što vam pripada, branite ono što osjećate i šta vam je princip, vi ste ratnik kog šaljemo da proglasi pobjedu itd. 

Jupiter: vi ste pravedni, moralni i časni, širina je ono što vas opisuje, ne podnosite skučene i male prostore, djelujete ispravno u prostoru itd.

Saturn: strpljivi ste, pravilno ocijenite kada je vrijeme za nešto, djelujete ispravno u vremenu, težite trajnim i stabilnim stvarima, poštujete dobre, stare vrijednosti itd. 

Leave a Reply