Tranzitna Venera u Ribama (od 27. januara do 20. februara 2023) – „(…) i kojem bogu sada izgovaraš ime i plačeš za dvoje?“

Za najbolje razumijevanje tranzitiranja planete nekim znakom, najprije, kao i u svemu, treba uzeti u obzir planetu i njenu osnovnu prirodu. Sa Venerom u tranzitu govorimo o trenucima užitka, u bilo kojem obliku, govorimo i o parfemima, slatkim ukusima, komforu, novcu, ali i o atmosferi u kojoj želimo da pronađemo momente hedonizma, gdje nas to očekuju pokloni, ali naravno, samo ispoljavanje svoje osnovne prirode dešava se u dometima znaka u kom se nalazi, budući da je znak teritorija na kojoj se odvija tranzit, pa i dogadjaj. 

Venera je u znaku Vodolije, dakle, ljubav i uživanje u nesvakidašnjem, drugačijem od onog šta je uobičajeno. Nerijetko je ovo i sve što volimo ali kako dođe, tako ode, naglo i u obliku iznenađenja. Sa ovom Venerom ovo će i dalje biti parfem, slatkiš, komfor, ali vrlo drugačiji u odnosu na naviknuti obrazac šta za nas predstavljaju ove stvari. I, naravno, to ne znači da je to loše, znači samo da nije baš poznato. Sam znak Vodolije, kao mjesto gdje je Sunce u izgonu, vezujemo za sve što je protjerano, i sve protiv čega se zapravo borimo radi uspostavljanja neke jednakosti, demokratije i utopije možemo reći. Isto tako, sa Venerom u Vodoliji imamo ljubavi koje moraju imati primjesu revolucionarnog i drugačijeg, dešavanja na emotivnom planu koja se odvijaju sa ljudima genijalnog ili ludačkog uma, sa prijateljima, unutar socijalnih dešavanja, u ovo vrijeme i interneta, i uopšteno upoznavanja na neki nekonvencionalan način.

Međutim, već 27. januara, računajući po lokalnom vremenu, oko 03:32h, Venera napušta znak Vodolije i pravi ingres u znak svoje egzaltacije – Ribe. Prije nego počnemo o ovom tranzitu, da se podsjetimo šta bješe Venera u Ribama, ukratko:

„Nasuprot Veneri u Djevici, Venera u Ribama je čist doživljaj emotivnog zanosa. Ipak, kao što sam rekao, planeta u egzaltaciji će da pretjera, pa osobe sa ovim položajem Venere će često da idealizuju, sanjaju i maštaju o idealnom partneru, i da svi potencijalni partneri u životu prolaze pored njih, a oni ih odbijaju, jer se ne uklapaju u profil partnera kojeg su nacrtale u mašti još od najranijih godina. Među velikim brojem pripadnika sa položajem ove Venere ćemo da nađemo ljude koji teško ulaze u emotivne odnose, teško ulaze u brak, a razlog tome je čvrsto držanje za mjehur od sapunice u kojem su smjestile svoju idealnu ljubav, čekajući da je poklone onom pravom. Žena sa Venerom u Ribama voli da se šminka, uvijek je pobornik života u bajci, u vezama je ona koja vam poslije dugo godina boravka u emotivnom odnosu kaže da se odjednom razočarala, i da je partner ,,počeo” da pokazuje loše osobine, a zapravo, one su bile prisutne sve vrijeme samo ih ona nije primijetila, jer je bila u zanosu i idealizaciji. Ovo su ljud koji vole umjetnost, muziku naročito, ali nije im strano ni slikarstvo i pisanje. Muškarac sa Venerom u Ribama najčešće ,,gubi partnerku u magli”, i često veze završavaju naprasno, kao da se bude iz sna. ,,Nema sna, bez snova o ljubavi.” (dinozahir.me)

Vrijeme tranzitne Venere u Ribama će najprije oživjeti neke mirnije potrebe, i to da se povučemo na emotivnom planu i budemo što više sa partnerom, ukoliko smo u nekom emotivnom odnosu. Ovo obuhvata i razne planove koji mogu ostati samo u mašti, ali i neke zajedničke trenutke poslije kojih možete imati utisak da je postojala neka doza „magije“ u tome. Vrijeme je za idealizaciju, i to nas očekuje, tokom skoro cijelog februara, kada sve što nam bude rečeno, naročito slatko i nestvarno, upijamo, ne jer nas je lako prevariti, već jer nam je to upravo sada potrebno. Istovremeno, sa Ribama uglavnom imamo i neku neraščišćenu i nejasnu atmosferu, pa ova Venera ništa više neće htjeti. Naročito ukoliko ste pod konstantnom potrebom da stvari inosite na čistac i pitate se šta i kako, sada je važno da do 20. februara sve i što mislite da je riješeno na emotivnom planu, nije baš tako kako ste zaključili. Zato se preporučuje kontemplacija, više nego akcija. 

Za one koji nijesu u emotivnim odnosima, ukoliko to podržava natal, može donijeti i pravi ljubavni zanos, ljubavnu situaciju u kojoj nam se čini da smo naišli baš na to šta smo dugo čekali. Ostvarenje sna ili možda pretjerana idealizacija o kojoj sam prethodno pisao. Međutim, Venera u Ribama uvijek daje dubinu okeana na emotivnom planu, pa će i vaše iskustvo biti takvo. Svaki pokušaj da se objasni i racionalizuje se završava bezuspješno. Ovo je i trenutak u kom ste svjesni nečega, ali birate da plivate u zabludi, jer vam je tu lijepo. 

Venera u promjenljvim, vodenim Ribama ima zadatak da uzburka emocije, kao more, pa i da jača na emotivnom doživljaju, na intezitetu onoga šta osjećamo, potom i da donese suze, kao i osjećaj da ste žrtva nekih emocija i emotivnog odabira, ali da ostajete tu jer snovima se uvijek možete vratiti bezbjedno. Sve drugo je rizik, a to nije priroda Venere. Ona ne preduzima rizične poteze, jer teži zoni komfora. Ova Venera ima tendenciju širenja svega što je u njenoj simbolici (jer je u znaku kojim vlada Jupiter), ona i te kako umije da pretjera (egzaltirana planeta), umije da ispriča u trenutku smišljenu priču i sve tako hiljadu i jednu noć, i da svojom zabludom uvlači i druge u tajnu i magiju nematerijalnog (Neptun).

O aspektima Venere u tranzitu biće posebne priče. Srećno!

Leave a Reply