Tranzitna Venera u Škorpiji (od 04. do 29. decembra)

Danas su se oko 19:50h po lokalnom vremenu, sav užitak i harmonija, balans i dogovor, preselili u potrebu za prisvajanjem, u dramu bilo koje vrste na emotivnom planu i na jedno mini bojno polje. Venera je ušla u Škorpiju i već imamo set grandioznih naslova po mrežama o tome “šta se sprema” i “šta nam nosi ova zla Venera” itd. :) Istina je, naravno, nešto drugo. U svojoj osnovi, Veneri u Marsovom znaku (Ovan, Škorpija) nije dobro, jer su potpuno različitih principa i prirode. U tom slučaju, tačno je da se kod ovakve Venere čini da brak, partnerski odnosi predstavljaju bojno polje. Tu se borite za neki odnos i vrlo često napadate (Venera u Ovnu), a sa Venerom u Škorpiji branite ono što volite. Planeta u izgonu (Venera u Škorpiji) se ponaša kao čovjek koji se nalazi van svoje rodne zemlje i ovo predstavlja lošu poziciju planete. Na ljubavnom planu stvari su najčešće uvijek praćene dramom i kriznim trenucima, u izazovnim aspektima i suočavanje sa ozbiljnim emotivnim gubicima. Izražen osjećaj posjedovanja nečega ili nekoga, vrlo često će dati i odbranu onoga šta se voli po svaku cijenu. I svaki vid kontrole nad emocijama i u odnosu. Ali isto tako uvijek joj na kraju pripadne nešto tuđe ili neko tuđi.

Venera će u tranzitu znakom Škorpije imati jedan prilično dinamičan hod, kako će graditi aspekte sa većinom planeta u tranzitu. Već samim ulaskom u znak Škorpije gradi trigon sa Saturnom u Ribama – vodeni trigon, koji će se ticati razrješenja nekih napetih okolnosti na emotivnom planu od ranije, moguće i stabilizacija makar kratko. Trigon Venere i Saturna može da obezbijedi i zadržavanje u životu nekog užitka, kada ga imate u radiksu, ali će da se uvijek tumači iz pozicije kojih znakova grade trigon.

Nakon što napusti trigon sa Saturnom, Venera ulazi u opoziciju sa retrogradnim Jupiterom u Biku – vrlo loša pozicija za sve novčane tokove, ulaganja, novac koji je propao, prokockane pare i to tuđe pare itd. Osim toga, ovo su i velika očekivanja koja nameću drugi ljudi (opozicija se uvijek tiče drugih ljudi) ali i intolerancija na siromaštvo, megalomanija, problem sa sistemom vrijednosti. Na emotivnom planu imaćemo sukob zbog očekivanja koja ćemo preuveličati i svjesni tek kasnije da smo možda i pretjerali. S obzirom na to da se ova opozicija odigrava na materijalnoj osi Bika i Škorpije, obratite pažnju na novac, ne ulazite prebrzo u pregovore (kupovine, prodaje, kompenzacije), jer možete imati štetu od tih pregovora.

U sekstilu sa Merkurom iz znaka Jarca, 11. decembra, Venera će u našu svakodnevicu, rutinu, posao i dinamiku donijeti udvaranje, prilike za ostvarenje užitka, pa da onako pojurite za nečim i onda da vas vrati, od 13. decembra kada Merkur krene retrogradno. Obratite pažnju na novac.

Već od druge polovine decembra u opoziciji sa Uranom, nailazimo na seriju naglih drama u emotivnim odnosima, koje mogu rezultirati i prekidom nekog odnosa, makar dok se “strasti ne smire”. Ovo je takođe razoran aspekt koji može pokvariti svaku vrstu užitka i izokrenuti situacije na ljubavnom planu u potpuno suprotnom smjeru i prouzrokovati problem. Potreba da se nešto okonča i ostvari sloboda, po svaku cijenu. Obratite pažnju u kojim poljima se nalazi 19º Škorpije (pogotovo ako imate planetu, jer se ovdje nalazi i fiksna zvijezda Kiffa Borealis) i 19º Bika u natalnoj karti, jer se tu dešava nagli preokret kada su u pitanju emotivni i finansijski tokovi.

Taman pred ulazak u 2024. godinu, imaćemo trigon Venere i Neptuna, koji naravno govori o svakoj vrsti ljubavnog zanosa, a pogotovo ukoliko u natalu imate kontakt između Venere i Neptuna. Na redu su sve lijepe laži, mjehurići iluzije i zanosa koji su vrlo osjetljivi, vodeni trigon koji će pojačati emocije, zaljubljivanje u sve što je daleko, nepoznato i poznanstva takve prirode, ali i odličan trigon za kreativnost, inspiraciju i stvaranje.

Prije nego napusti znak Škorpije, Venera će 29. decembra zatvoriti sekstil prema Plutonu iz znaka Jarca, na 29º znaka – o čemu će biti posebne riječi na podcast-u uskoro :)

“Međutim, Sofka odavno se osuši. Nekadašnja njena tanka i vitka polovina izvila se, te joj kao grba štrči i odudara od nje. (…) i opet se vraća kući, opet seda do ognjišta, šara po pepelu, kuva kafu i srče je polako, odmereno, oblizujući svoje izgrižene zubima i navek rumene i vlažne usne”

Borisav Stanković, Nečista krv

Leave a Reply