Tranzitni Merkur u Ovnu (od 11. do 28. aprila): Bez dlake na jeziku

Sunce u astrologiji predstavlja svjesnu planetu, i uopšte vlada egom i svim onim čega smo svjesni. Merkur je najbliža planeta Suncu, i zato simbolički vlada razumom, rezonima, načinom razmišljanja, komunikacijom pojedinca. U grčkoj mitologiji povezan je sa bogom Hermesom, koji vlada metafizičkim znanjem i hermetikom, a u rimskoj mitologiji predstavlja glasnika bogova, boga trgovine, robe i prometa. Predstavljen je krilatom kacigom i štapom koji je obmotan zmijom, koja predstavlja tajna znanja u vladavini Merkura. Uran predstavlja višu oktavu Merkura, zato astrološkim znanjem vladaju Merkur i Uran.

U natalnoj karti na prvom mjestu opisuje naš um. Kako neko razmišlja i način na koji neko iznosi stav. Svakodnevica natusa, njegove navike, uzrečice, kao i percipiranje stvarnosti su u opisani položajem natalnog Merkura. Sam po sebi je bespolan, a u zavisnosti od planete sa kojom gradi aspekt, a najčešće savez kroz konjunkciju opisaće dodatno pol, kao i položaj po znaku. Vlada periodom od 4. do 14. godine života, kao i 20.godinom. Period osnovne škole je takođe predstavljen natalnim položajem Merkura. Ako nas neko pita da se predstavimo, predstavljamo se Ascendentom, a način na koji ćemo to da učinimo predstavljen  je Merkurom. Predstavlja sve trgovce, govornike, putnike, matematičare, nastavnike, ali i prevarante, prodavce magle, lopove, lažove. Ako određujemo ko je ko u natalnoj karti, Merkur su uvijek braća i sestre, komšije, rođaci i djeca. Merkur je automobil koji vozimo, telefon koji koristimo, ulica u kojoj živimo, škola u koju idemo, poruka koju šaljemo, pismo koje smo primili, biblioteka u kojoj smo iznajmili knjigu, sve knjige koje čitamo. U znaku Blizanaca i Djevice se nalazi u domicilu (sjedištu), u Vodoliji je egzaltiran, u Strijelcu i Ribama je u izgonu, dok je u Lavu u padu. Razlika između domicila Merkura u Blizancima i Djevice, leži u samoj prirodi znakova- u Blizancima daje jedan djetinjast temperament, vazdušnu svestranost i promjenljivu prirodu, priču radi priče, jak intelekt koji se održava kroz komunikaciju i ,,bistrinu” pogleda, a u Djevici je zemljani prilaz stvarima: analiza, suština, kompulsivna priroda, briga o zdravlju, raščlanjivanje suštine i potraga za dubinom, čak i onda kada se od njega to ne traži.

Tranzitni Merkur je u znaku Riba boravio od 04.februara do 11.aprila, u kom periodu je bio retrogradan od 17. februara do 10. marta, zato je ovaj tranzit Merkura u lošem dostojanstvu obilježio period priče o virusima, skrivene misli, povlačenje, izolaciju, osjećaj pospanosti i apsolutnog odsustva dešavanja. Introspekcija i promjene raspoloženje su bile u prvom planu, kao i nedovoljno motiva za misaoni proces i stvaranje ideje. Generalno, u navedenom periodu smo imali više žalbe nego pohvale, nezadovoljstvo kome ne možemo da nađemo izvor, borba sa podsviješću, poremećen san i snovi o nedostižnim i dalekim stvarima. Astrosimbolički predstavlja uronjenu misao u dubinu okeana, koja svoju suštinu pronalazi u dubokim i skrivenim motivima, ali nikako u raščlanjivanju i potrazi suštine. Ovo je bio idealan period za krađu informacija i misli, sajber kriminal, pojavu novih hakerskih načina za ,,provalu” u zaštićene podatke, pojavu i novih virusa itd.

Tranzitni Merkur, 11.aprila mijenja znak i ulazi u znak Ovna. Buđenje misli je ono što obilježava ovaj tranzit. Ako postoji dugme za ,,refresh” misli, onda je to Merkur na 0° Ovna. Ovo je jedna riječ koja je promijenila smjer, donijela naglo buđenje iz sna, alarm koji je zazvonio u pravo vrijeme. Merkur u Ovnu će donijeti brzinu misli i pokret. Sada nemamo vremena za bavljenje dubinom, suštinom, analizom, dugotrajnim i iscrpljujućim razgovorima, sada je vrijeme za sve, sad i odmah. Bez dlake na jeziku, sada smo konačno u mogućnosti da izrazimo stav, kažemo šta mislimo i vrlo vjerovatno izazovemo mini rat u komunikaciji sa drugima. Merkur u Marsovom znaku je uvijek eksplozija misli i riječi, impulsivne reakcije neće izostati i bavićemo se stvarima koje od nas ne traže posvećenost i detaljan pristup. Ovan je prvi znak u zodijačkom krugu od 12 znakova, simbol proljeća, pa će Merkur u ovom znaku donijeti i razmažen pristup, bez mnogo objašnjenja, sada ćemo tražiti ispunjenje onoga što nam je potrebno bez puno čekanja. Prohodnost trgovine će da se aktivira i promet uopšte, kao i čistina misli.

Tranzitni Merkur će graditi sekstil sa tranzitnim Marsom i Saturnom u znaku Vodolije

Pozitivan aspekt između Marsa i tranzitnog Saturna, pod uglom od 60°, donosi najprije stabilizaciju uma i misli. Sve ono što je izazvano prethodnim tranzitom Merkura u znaku Riba, u pogledu dezinformacija, briga oko nepostojećih i nestvarnih okolnosti će nestati i sada možemo očekivati da se na neki način ,,slože kockice” i dobijemo uvid u realnije stanje. Dobar aspekt između Saturna i Marsa naglašava logiku i misao koja usljed realne percepcije i procjene ima tendenciju da se materijalizuje. Ovo je i aspekt brzo izrečenih riječi koje vode u stabilizaciju, kroz prijateljsku atmosferu koja će vladati u svim oblicima komunikacije.

U sekstilu sa tranzitnim Marsom u Vodoliji, koji je ujedno i dispozitor ovog Merkura, doći će do pravovremnog reagovanja, i prvih naznaka okončanja situacije u kojoj se trenutno nalazimo, jer će rješenje isplivati naglo. Takođe, ovaj aspekt ukazuje i na brzo obavljanje bilo kojih aktivnosti i savjetuje se početak realizacije ideja o kojima smo u prethodnom periodu razmišljali. Udruženi u harmoničnom aspektu, Merkur i Mars uvijek daju ideju koja se realizuje korišćenjem ispravne akcije može pravilno razviti i ovo je sad pravo vrijeme da reagujete, jer nećete pogriješiti usljed podrške ovog aspekta.

Tranzitni Merkur će graditi sekstil sa tranzitnom Venerom u znaku Blizanaca

Venera je ušla u znak Blizanaca 04.aprila i njen dispozitor je upravo Merkur u Ovnu. Sve ono što je rečeno vezano za Veneru u Bliznacima sada kreće da se realizuje, mnogo smo spremniji za akciju na ljubavnom planu, ali najprije kroz riječi i komunikaciju. Sekstil Merkura i Venere će donijeti i dobar plan za finansijsku realizaciju i promet bilo koje vrste, izjavu ljubavi i razgovor o odnosu. Harmonični ugao koji zaklapaju ove dvije planete će takođe donijeti i ispoljavanje onoga što osjećamo kroz riječi bez problema.

25. i 26. aprila, tranzitni Merkur će graditi kvadrat sa tranzitnim Plutonom i Jupiterom u znaku Jarca

Ako govorimo disharmoničnim aspektima Merkura tokom tranzita znakom Ovna, to će prvo biti kvadrat sa Plutonom, koji donosi opsesivne misli i potrebu za kontrolom. Na ličnom planu se osjeća pomračenje misli, negativan stav izražen kroz svakodnevnu komunikaciju. S obzirom da se Pluton sprema za retrogradni hod upravo ovih dana, moguće je da svakodnevicu poremeti pojava straha, osjećaj da nam je neko za petama i da smo kontrolisani. Paranoične misli, takođe. U kvadratu sa tranzitnim Jupiterom u Jarcu, moguća je pojava problema sa zakonom, poslovima koji se tiču nekretnina, reakciju države kroz represiju stavljenu na papir. Ovo su dani kada nije najpovoljnije sklapati važne poslove, a ukoliko se očekuju novčani priliv povodom bilo kojeg posla, do odlaganja istog može vrlo lako doći. Ovaj aspekt će trajati svega dva dana, kako već 28.aprila, Merkur ulazi u znak Bika, gdje ga očekuje konjunkcija sa tranzitnim Uranom, zbog čega je potrebno spremiti se na iznenađenje.

Leave a Reply