Tranzitni Merkur u Škorpiji ( od 27. septembra do 27. oktobra i od 11. novembra do 01. decembra)

Sunce u astrologiji predstavlja svjesnu planetu, i uopšte vlada egom i svim onim čega smo svjesni. Merkur je najbliža planeta Suncu, i zato simbolički vlada razumom, rezonima, načinom razmišljanja, komunikacijom pojedinca. U grčkoj mitologiji povezan je sa bogom Hermesom, koji vlada metafizičkim znanjem i hermetikom, a u rimskoj mitologiji predstavlja glasnika bogova, boga trgovine, robe i prometa. Predstavljen je krilatom kacigom i štapom koji je obmotan zmijom, koja predstavlja tajna znanja u vladavini Merkura. Uran predstavlja višu oktavu Merkura, zato astrološkim znanjem vladaju Merkur i Uran.

U natalnoj karti na prvom mjestu opisuje naš um. Kako neko razmišlja i način na koji neko iznosi stav. Svakodnevica natusa, njegove navike, uzrečice, kao i percipiranje stvarnosti su u opisani položajem natalnog Merkura. Sam po sebi je bespolan, a u zavisnosti od planete sa kojom gradi aspekt, a najčešće savez kroz konjunkciju opisaće dodatno pol, kao i položaj po znaku. Vlada periodom od 4. do 14. godine života, kao i 20.godinom. Period osnovne škole je takođe predstavljen natalnim položajem Merkura. Ako nas neko pita da se predstavimo, predstavljamo se Ascendentom, a način na koji ćemo to da učinimo predstavljen  je Merkurom. Predstavlja sve trgovce, govornike, putnike, matematičare, nastavnike, ali i prevarante, prodavce magle, lopove, lažove. Ako određujemo ko je ko u natalnoj karti, Merkur su uvijek braća i sestre, komšije, rođaci i djeca. Merkur je automobil koji vozimo, telefon koji koristimo, ulica u kojoj živimo, škola u koju idemo, poruka koju šaljemo, pismo koje smo primili, biblioteka u kojoj smo iznajmili knjigu, sve knjige koje čitamo. U znaku Blizanaca i Djevice se nalazi u domicilu (sjedištu), u Vodoliji je egzaltiran, u Strijelcu i Ribama je u izgonu, dok je u Lavu u padu. Razlika između domicila Merkura u Blizancima i Djevice, leži u samoj prirodi znakova- u Blizancima daje jedan djetinjast temperament, vazdušnu svestranost i promjenljivu prirodu, priču radi priče, jak intelekt koji se održava kroz komunikaciju i ,,bistrinu” pogleda, a u Djevici je zemljani prilaz stvarima: analiza, suština, kompulsivna priroda, briga o zdravlju, raščlanjivanje suštine i potraga za dubinom, čak i onda kada se od njega to ne traži.

Tranzitni Merkur je 27. septembra ušao u znak Škorpije, i u istom znaku će boraviti sve do 27. oktobra, kada će se nakratko vratiti u znak Vage, usljed retrogradnog hoda, a onda potom 11. novembra ponovo ući u znak Škorpije i konačno ga napustiti 01. decembra i ući u znak Strijelca.

Merkur u Škorpiji je oštar um. Detektivski nastrojena percepcija. Ako pričamo u sumnji, paranoičnim mislima, strahu od toga da nam neko ne misli/ želi dobro, onda pričamo upravo o ovom Merkuru. Ovo je Marsov Merkur, što će prema tome dati oštar ,,jezik”, osobu koja i te kako može da sasiječe u korijenu riječima, povrijedi, pa čak i ubije. Škorpija je znak koji vezujemo za regeneraciju, transformaciju i smrt, s tim u vezi, Merkur u istom znaku će upravo da da takvu riječ – onu koja mijenja, regeneriše, ali i ubija.

Tranzitni Merkur ulaskom u znak Škorpije gradi aplikacionu opoziciju sa tranzitnim retrogradnim Uranom u znaku Bika. Da li ste u prethodnih mjesec dana pokušavali da postignete sporazum, da li ste vodili pregovore, koji su vam se činili beskrajno iscrpnim, a niste imali snage da presječete, jer ste pokušavali da budete vaspitani? Upravo od danas, a naročito 07. i 08. oktobra, očekujete pucanje dogovora, presijecanje stvari, gubitak živaca da se sa bilo kim dogovarate/ pregovarate. Sada ste isključivi – ili sve ili ništa. Uran u retrogradnom hodu u Biku dodatno u opoziciji sa Merkurom u Škorpiji će vas podsjetiti na stare finansijske probleme, na dug, na nagli gubitak nečega što ste očekivali da ćete da dobijete, a nije vaše, već tuđe. Ovo je loš aspekt koji ruši bilo kakav papir, ugovor, povedite računa o računima. Ovo je naglo otkrivanje tajne, jer vas je neko prethodno ,,debelo” pratio i došao do toga što ga je zanimalo. Ovaj aspekt može uzdrmati najviše platni promet, berzu, akcije i sl., kroz nagli pad istih. Ovo je i pucanje živaca, naglo i onda kad najmanje očekujete. Dispozitor ovog Merkura je retrogradni Mars u znaku Ovna, sa kojim će Merkur biti u inkonjunkciji sve vrijeme boravka u Škorpiji. Pa je to i svako natezanje, agresija koja se samo gomila.

U stacionarno retrogradni hod Merkur ulazi 14. oktobra, prvu stanicu retrogradnog hoda, i sve do 16. oktobra imamo utisak, rekli smo, slijepca. U stacionarno retrogradnom hodu, Merkur pravi mnogo više štete, nego sami retrogradni hod. U periodu retrogradnog hoda Merkura treba voditi računa o papirologiji, automobilu, informacijama, platnom prometu itd. Problem katastrofalnih razmjera ne možemo pripisivati tranzitnom retrogradnom Merkuru. On ne donosi to. Sitne probleme u svakodnevici, svakako da. U retrogradnom hodu, 19. oktobra ponoviće opoziciju sa Uranom, i vratiti problem koji smo mislili da smo okončali upravo početkom oktobra. Merkur će biti retrogradan sve do 04. novembra, kada kreće u stacionarno direktan hod i nastavlja tranzit znakom Škorpije sve do početka decembra. U periodu od 28. oktobra do 10. novembra, Merkur će se vratiti u znak Vage, vratiće nas na sporazum/ ugovor koji nismo sklopili u septembru. Ovo je ujedno i prisilni sporazum, Merkur će biti u kvadratu sa Saturnom i Plutonom. Ovo je slika odmjeravanja snage i pokazivanja veličine, postavljanja papira ispred nas koji ćemo morati da potpišemo.

Prije nego napusti znak Škorpije, u periodu od 27. novembra do 01. decembra, Merkur će graditi sekstil sa tranzitnim Saturnom, Jupiterom i Plutonom u znaku Jarca, za koji period možemo reći da je povoljan za stabilizaciju i učvrščivanje, pomoć od strane starijih, iskusnijih prijatelja, stabilizaciju u komunikaciji i poslovnom okruženju.

Leave a Reply