Tranzitni retrogradni Saturn ( od 11. maja do 29. septembra 2020.godine) – Vrijeme porušenih iluzija

U astrologiji, Saturn je planeta koja predstavlja materiju i realnost. Dnevni je vladar znaka Jarca, a noćni Vodolije, i on u osnovi predstavlja čvrstinu, strukturu, opipljivo i poznat je kao veliki učitelj. Zajedno sa Jupiterom predstavlja hronokratora, osnovni je simbol vremena, a ljudi ga često doživljavaju kao mučitelja. Osnovni princip Saturna je disciplina i lekcija. Predstavlja restrikciju, frustraciju i kompleks. Pod uticajem Saturna, stvari usporavaju, tjera nas da čekamo, imamo utisak da se na tom polju ništa ne događa, ali istovremeno i doživljavamo nezadovoljstvo. Tamo gdje nam je Saturn u natalnoj karti, tamo imamo kompleks, uvijek malo nečega, i često smo na tom životnom polju prinuđeni da čekamo na realizaciju.

Tranzitni Saturn se u jednom znaku zadržava oko dvije i po godine. Uticaj Saturna se osjeća na način što ulaskom u to polje, stvari kao da se ,,zamrznu”. Ako vas je zatekao u jednom određenom stanju ulaskom u polje natalnog horoskopa, takvo stanje će se održati sve do njegovog izlaska iz tog polja, ali je zadatak da se ne borimo protiv toga ili očekujemo promjenu, već da se na prvom mjestu disciplinujemo i sebi olakšamo. Nakon što izađe iz određenog polja u životnom horoskopu, imaćemo utisak naučene lekcije, osjećamo se zrelije u odnosu na to polje i vrlo često shvatimo zašto nešto nije trebalo da se realizuje, već je bolje što su stvari usporile baš na tom polju.

Tranzitni Saturn je ušao u znak Jarca u decembru 2017. godine, i u istom se zadržao sve do marta 2020. godine. Bez obzira što se nalazio u znaku svog domicila, Saturn neće izgubiti svoj osnovni princip prilikom tranzita. Usljed toga što je bio u osnovnom dostojanstvu- sjedištu, pokazao je jače djelovanje, kako na mundanom planu, tako i na ličnom. Za vrijeme tranzitnog Saturna u Jarcu, imali smo priliku da se suočavamo sa dosta režimskih restrikcija, pritisak od strane sistema, priču o poziciju i generalno oživljavanje starih vrijednosti, koje smo možda zaboravili. Nakon što mu se i Jupiter pridružio u decembru 2019.godine, restrikcije su se proširile, a na ličnom planu i problem koji smo vukli upravo od kraja 2017.godine. Kardinalni znaci (Ovan, Rak, Vaga i Jarac) su još jednom bili na udaru, koji je počeo od negdje 2008. godine, kada je Pluton ušao u znak Jarca. Ako na sve to dodamo da je tranzitni Uran bio u Ovnu od 2010.godine, možemo slobodno da kažemo da su kardinalci pretrpjeli velike udare sudbine, transformacije, ogromne promjene, restrikciju, nezadovoljstvo, nagle i nepredvidljive okolnosti na koje nisu mogli da utiču, a onda je i Saturn doprinio dodatnom zarobljavanju u mjesto i osjećaj potpunog odsustva djelovanja u cilju promjene. Ciklus koji će trajati sve do 2023.godine, kada Pluton napusti znak Jarca i uđe u znak Vodolije, što će ukupno trajati petnaest godina, predstavlja period koji kardinalni znaci, i oni sa važnim postavkama u natalu u kardinalnim znacima, nikada neće zaboraviti. Vratite film u 2008. godinu, i sjetite se sebe iz tog perioda, a onda kada navedeni ciklus prođe, zapitajte se kakvu ste oluju preživjeli, čega ste se morali odreći u pogledu ličnih osobina i shvatićete da definitivno nikada neće biti ona osoba prije nego je oluja počela.

Ulaskom u znak Vodolije, 23. marta, Saturn se sprema za revolucionarnu pobunu svega onoga što nas je mljelo posljednje dvije i po godine. Glas naroda će biti u fokusu, promjene svijesti i pogleda uopšte na režim, poziciju, neke stare forme. Ako smo navikli da se uokvirimo i budemo uvijek isti, Saturn u Vodoliji će milom ili silom donijeti neki novi način držanja stvari pod kontrolom, akcenat će biti na inžinjeringu, modernim tehnologijama, a sve ono od modernih disciplina što je čekalo na svoju formu, sada će je i dobiti, kroz donošnje zakona i praktičnu primjenu. Kao što sam i naglasio, promjena ne može biti laka, čak će postojati i odsustvo svijesti da se išta događa, ali polako i sigurno, u naredne dvije i po godine svjedočimo novinama. Istorijski posmatrano, tranzitni Saturn je boravio u znaku Vodolije u periodu od 1962. do 1964. godine. Upravo početkom 1962.godine, nakon što je Saturn ušao u znak Vodolije, u Nju Jorku je uspostavljena prva automatizovana podzemna željeznica, kojoj nije bila potrebna ljudska ruka radi upravljanja. Interesantno je da iste godine, u februaru, se desila linijska konjunkcija Sunca, Mjeseca, Merkura, Venere, Marsa, Jupitera, Saturna i Južnog Mjesečevog Čvora, formirajući stelijum planeta u Vodoliji, što je zabilježeno kao astronomski fenomen.

Ipak, prije nego i zvanično krene u najavljeni period revolucionarnih promjena kroz znak Vodolije, Saturn će se kratko vratiti u znak Jarca, i to u periodu od 02. jula do 18. decembra, kada će i zvanično napustiti znak Vodolije, od čega će u periodu od 11. maja do 29. septembra biti retrogradan.

Tranzitni Saturn je sa 1° Vodolije započeo svoj retrogradni hod. Pošto sam Saturn predstavlja restrikciju, u svom retogradnom hodu najprije će donijeti duplu restrikciju te dvostruko nezadovoljstvo. Ulaskom tranzitnog Marsa u znak Ovna, početkom jula 2020.godine, Saturn i Mars po znaku počinju graditi aspekt kvadrata. Do perfekcije aspekta će doći dva puta, u avgustu i septembru. Ovo je period kada se može očekivati naprasan, nimalo lagan i intenzivan lom jako starih struktura, svega do čega smo držali jako čvrsto, ali nam je više nanosilo štete, nego koristi. Lom navedenog neće biti nimalo lak, rekao bih da će većina u ovom periodu, od početka jula, pa sve do septembra, biti pod utiskom baksuzluka, nadalje, imati dojam da neko upravlja nama nevidljivim koncima, kao da smo marionete. Pogrešne odluke, impulsivna reakcija koja odvodi u krah i lom, kidanje živaca će biti izuzetno aktuelne, a jedini, pravi savjet da treba samo ležati i ,,praviti se mrtav”. Budući da će pored aspekta, Saturn i Mars biti u uzajamnoj recepciji, jer će Saturn biti u znaku Marsove egzalzacije, a Mars u znak Saturnovog pada, što doslovce predstavlja pretjerivanje koje odvodi u pad, upravo ovaj period može obilježiti velike padove sa pozicija, rušenje sistema, a na ličnom planu pogledajte u kom polju vam se nalaze znak Ovna i Jarca, jer upravo na tom polju stvari će se preko noći polomiti, a sa tim i bilo kakva iluzija koju ste gradili na tom polju. Ovaj aspekt će drastično osjetiti kardinalni znaci.

S obzirom da će se Saturn u svom retrogradnom hodu, opet sresti sa Plutonom u znaku Jarcu u septembru, iako do perfekcije aspekta neće doći, ponovljeni aspekt od januara 2020.godine, donijeće probleme koji su započeli početkom 2020.godine, a sada se ponovo vraćaju, isključivo radi konalnog razrješenja istih, i za nijansu lakše u odnosu na to kako je započeto. Kraj stvari koje vas muče od 2008.godine, počeo je da nazire početkom ove godine, a upravo na jesen možete očekivati konačnu realizaciju, nakon čega ćete definitivno moći lakše da dišete. Ipak, tranzit Plutona je trag koji nosimo do kraja života, ovo su iskustva kojih ćete se sjećati upravo do same smrti.

Generalno posmatrano, tranzitni Saturn u retrogradnom hodu, će nas vratiti na one životne situacije u kojima nismo naučili lekciju i koje je potrebno ponovo proživjeti da bi izašli zreliji i naučeni. U znaku Vodolije, gradiće konjunkciju sa tranzitnim Jupiterom u decembru 2020.godine, o čemu ste imali prilike da slušate u lajvu koji je održan sa astrologom Milošem Tomićem, a koji možete pogledati na IGTV kanalu dino_zahir.

Leave a Reply