Velika konjunkcija Saturna i Jupitera na 00º29’ Vodolije ( 21. decembar 2020. godine) – Vrijeme je za promjenu

,,Ukloni lance vremena i prostora

i neka moj duh jedri;

Neka ove ruke smrtnika prigle

život koji su jurile ranije. ’’ 

Da li se sjećate svih čuvenih revolucija, onda kada je u ljudima krv bila toliko vrela, da su imali utisak da bi mogli pomjeriti planine? Neki od nas su u istima i učestvovali, mlađi su slušali ili učili iz istorijskih knjiga. Da li smo mogli da pomislimo nekada davno da ćemo danas moći da gledamo jedni druge preko ekrana, bez ,,živog“ kontakta? Ne. Ipak, iznenađenje nas nije zaobišlo i zaista smo i posvjedočili ovim vremenima. 

Pitanje je ipak: Da li idemo dalje? Možemo li napraviti nešto revolucionarnije, modernije, tehnološki naprednije? O čemu danas maštate kao nečemu što ,,nema šanse“ da se desi? Na sve ovo možemo dati potvrdan odgovor. 

Pravo pitanje bi bilo zapravo: Zašto se dešava to upravo sada?

Saturn je prirodni vladar Jarca i Vodolije. Moderni astrolozi su za noćno rođenje Vodolije, za vladara dodijelili Urana, međutim, ne možemo da zanemarimo da u samoj strukturi Vodolije imamo upravo i Saturna. Kako to, ako je on domicilan i u Jarcu? Ono što je važno da znamo jeste da nijedan režim ne postoji bez one druge strane medalje – pobune; svaka pozicija ima opoziciju – i u politici, i upravo jedan od ozbiljnijih postulata bilo kojeg sistema i režima (Jarac) jeste demokratija (Vodolija); nijedna materija ne postoji ako nema transcendentalni aspekt; ne postoji struktura fizičkog tijela bez eteričnog; Otprilike možemo da shvatimo domicil Saturna u znaku Jarca i Vodolije prevedeno jezikom astrosimbolike. Iako će ovaj tekst vrlo vjerovatno porizvesti razne komentare: onih koji se slažu i onih kojih se ne slažu, upravo je suština u tome- konačno imamo priliku da sve ono što je drugačije, antirežimsko, inspirisano promjenom i revolucijom zaživi.

Jupiter je prirodni vladar znaka Strijelca i Riba. Viša znanja, filozofija, širenje. I još da dodam da je poznat kao ,,veliki benefik“, često više puta pogrešno shvaćen. Osnovna priroda Jupitera je da širi. Međutim, to ne mora nužno da bude dobro. Širenje postoji kako na nivou dobra, tako i na nivou zla. Ako pričate o Jupiteru, uvijek imajte na umu da je u pitanju planeta koja u vašem natalnom horoskopu opisuje moral, poimanje pravde, srećne okolnosti itd. 

Saturn i Jupiter su vrijeme i prostor. Šta se dešava kada se ove dvije planete tjelesno spoje?

Na beogradskom Trgu Republike, 14. aprila 2000. godine, Demokratska opozicija Srbije je održala miting pred oko 100.000 ljudi, tražeći organizovanje slobodnih jugoslovenskih izbora. U oktobru iste godine, Milošević odbija da prizna poraz na izborima, nakon čega više stotina hiljada ljudi iz Srbije i Crne Gore protestuje u Beogradu, što je rezultiralo priznanjem poraza Miloševića na izborima. Nakon 25 godina po završetku Vijetnamskog rata, Vijetnam i SAD potpisuju trgovinski sporazum koji Vijetnamu otvara vrata ka Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Supersonični avion kompanije ,,Konkord“ kompanije Air France se srušio blizu Pariza neposredno po slijetanju.

28. maja 2000. godine smo takođe imali konjunkciju Saturna i Jupitera na 22º43’ Bika. Istovremeno, aktivan je bio i kvadrat sa tranzitnim Uranom u znaku Vodolije.

Velika je zabluda da će Saturn i Jupiter u konjunkciji koja nas čeka 21. decembra 2020. godine, preko noći odnijeti sve probleme sa kojima se borimo, riješiti naprasno zavrzlame sa kojima se suočimo na nekom mnogo većem nivou od ovog ličnog. Odraz ovog spajanja prvo moramo da razumijemo – da bi to uspjeli, jedno je važno: sve u šta ste vjerovali vrlo vjerovatno u posljednjih 20 i više godina, morate da stavite po strani (radikalno bi bilo tražiti od vas da sve zaboravite). Kada napravimo prostora za promjenu, ono što nas očekuje neće biti manje osjetno, ali hoće vas odvesti u nešto novo što na kraju daje jako dobar rezultat. Odraz fiksnih znakova je upravo to – fiksnost. Da li to znači da Vodolija ne želi promjenu? Ili možda Škorpija ili Lav? Da. Ali upravo i jeste to zadatak – naučiti da se izađe iz zone komfora, suočiti se sa pomjenom, integrisati je u svakodnevni život i na kraju shvatiti zašto je to bilo dobro. Da bi došli do ovog, mora da boli. I to je ono što će upravo da se desi.

Volio bih da kažem da će kardinalni znaci (Ovan, Rak, Vaga, Jarac) konačno biti ostavljeni na miru, ali to mogu definitivno da tvrdim onda kada Pluton izađe iz znaka Jarca, a to nas očekuje 23. marta 2023. godine. Neposredno prije, Saturn će napustiti znak Vodolije, i napraviti prostor Plutonu da transformiše, a i regeneriše, sve ono što je Saturn disciplinovao. No ipak, kardinalci hoće početi da dišu, zvanično od 21. decembra 2020. godine. Priprema, pozor, pali postoji sad kod fiksnih znakova – Bikova, Lavova, Škorpija i Vodolija. Ukoliko imate neki od važnih faktora u natalu u ovim znacima – priprema, pozor, pali. Sada je pravo vrijeme da polomite sve i krenete ispočetka.

U trenutku kada se odigrava konjunkcija Saturna i Jupitera, imamo takođe aktivan aplikacioni kvadrat prema tranzitnom Uranu u znaku Bika. Uvijek, i na prvom mjestu, očekujte udar na onim pozicijama za koje smo smatrali da su ,,nedodirljive“, nepromjenljive, u onim životnim poljima u kojim ne obraćamo pažnju na kontinuitet, već ga jednostavno živimo. Ovo može da dođe kroz udar, zemljotres, grom, trenutak od kojeg i zvanično sve što vam je do tada izgledalo kao jednostavno nešto što ne treba da se ,,tretira“ jer ima svoju shemu, kreće da se mijenja. Više nas kolega astrologa je spomenulo razvoj moderne tehnologije – apsolutno se slažem, ali to će najmanje da nas brine. Na to smo navikli. Ono što bih naglasio kao važnije, i šta ja očekujem, jesu na prvom mjestu promjene na vremensko – prostornom planu. Ovo može da podrazumijeva drugačiji koncept posmatranja dosadašnjih tokova koji se tiču na prvom mjestu zakonodavstva, ljudskih prava, donošenje regulative koja do sada nije poznata čovječanstvu, pojačavanje normi iz oblasti interneta i društvenih mreža (kao uvod u ovu priču imamo upravo ovakve predloge iznijete u dokumentarcu „The social dilemma“). Priča se puno o vakcini protiv virusa korona, koja je i zvanično krenula u upotrebu, upravo pred ovaj veliki revolucionarni astrološki događaj. Nemojte da miješate teorije zavjere, 5G mreže i ostalo. To nema veze ni sa Saturnom ni sa Jupiterom. To je Neptun. Svaka zabluda, teorija zavjere i slično. Ovdje govorimo o opipljivim promjenama koje slijede, i koje će ostaviti traga u vremenu i prostoru (sjetite se šta su Saturn i Jupiter, sa početka teksta). U pogledu kartografije, najosjetljivija će biti Rusija, Švedska, po nekim astrolozima i Slovenija (dodjeljujući joj znak Vodolije). Upravo u ovim zemljama možemo od kraja godine očekivati iznenađenja, nagle promjene, udar bilo koje vrste i jednu jako izazovnu godinu koja je pred nama. 

Ne treba zanemariti ni promjene koje će se dešavati i unutar same astrologije. Bez obzira što se stalno svađamo da li je astrologija Uran ili Merkur, treba da znamo da je transcedent Merkura upravo Uran, i da Merkur egzaltira u Vodoliji, pa tako kvadrat Satruna i Jupitera prema Uranu će donijeti promjenu dosadašnjeg astrološkog modela. Za one koji su se ponadali da će astrologija ,,pasti“, bojim se da njeno vrijeme tek dolazi. Naročito od kraja ove godine. 

Za kraj, rekao bih da je potrebno da pogledate u kojim poljima se dešava konjunkcija Saturna i Jupitera. Potom u kom polju tranzitira Uran. Pogledajte seriju kuća u kojima se dešava kvadrat, jer tamo gdje vam je Uran tražiće se od vas da naglo mijenjate, uragan počinje da donosi promjenu, a vremenski i prostorno vas nešto tjera da postupite drugačije od onog kako ste navikli. To upravo znači to- na tim poljima zaboravite dosadašnje tokove. To više neće biti isto. 

Dino Murić

Leave a Reply